Aeropress kaffe

Kaffekunskap

Aeropress kaffe – en trend som håller i sig

Mat och dryckes-industrin är inte olik någon annan industri när det kommer till trender. Först kokade vi kaffe i kaffepanna, sen gick vi över till bryggkaffe, presskaffe och så vidare. Men den nya trenden som håller i sig i kaffeindustrin är aeropress.

Aeropress är en av de absolut basala tillvägagångssätten. I stort sett så består apparaten bara av två rör och ett filter. Många påstår att sättet att brygga kaffe liknar sättet man brygger kaffe med en fransk kaffepress. Men den stora skillnaden mellan aeropress och en vanlig kaffepress är att aeropress filtrerar kaffet i botten istället för toppen. I aeropressen är nämligen filtret placerat i botten av apparaten istället för toppen som på en kaffepress. För den vanliga kaffekonsumenten så kanske det inte låter som någon större skillnad. Men det faktum att kaffe filtreras i botten och inte toppen gör så att man kan extrahera ännu mer smak från kaffet än man kan i en kaffepress.

I aeropressen finns det också ett så kallat mikrofilter. Detta gör att du undviker massa små kaffepartiklar som du annars vanligtvis får i en vanligt grövre filter. Med färre kaffepartiklar i ditt kaffe så får du ett lenare kaffe. Vad man kan säga om aeropressen är att den är som en kaffepress fast mycket bättre.

Du brygger aeropresskaffe genom att först lägga ett litet pappersfilter, som kommer med din aeropress, i botten av tuben där kaffet ska bryggas. Sedan stoppar du i så mycket kaffe som du behöver i samma rör. Det rekommenderas att du använder dig av ett finmalet espresso kaffe för den här typen av kaffe. Därefter fyller du röret med varmt vatten. För den bästa smaken av ditt kaffe krävs det också den perfekta temperaturen på vattnet för att extrahera så mycket smak som möjligt. För aeropress vill du koka upp vattnet, sen låta det stå och svalna i ett par sekunder för att få den perfekta temperaturen. Häll därefter i vattnet i kaffet, rör om med till exempel en längre sked. Stoppa i den andra tuben i tuben med kaffe och vatten och tryck ner som du gör med en kaffepress. Presstiden brukar vanligt vis ta ca 20-30 sekunder. För den här kaffe metoden kan du brygga kaffet direkt ner i koppen.

Är du intresserad av att köpa en aeropress så rekommenderar vi att köpa en på nybryggt.nu.

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.