Allt du behöver veta om kaffe

Kaffekunskap

Allt du behöver veta om kaffe

Vad är Kaffe?
Kaffe är rostade kaffebönor som plockats från kaffebuskarna som framför allt växer och skördas på platser som Vietnam, Colombia och Etiopien. Ursprungligen kommer användandet av kaffebuskarna från Etiopien och går så långt tillbaka i tiden som 2000 år. Då fanns buskarna ute på slätterna i Etiopien där lokalbefolkningen använde buskarna och gjorde drycker på dem. Idag är kaffe en miljardindustri och sägs vara världens näst viktigaste exportvara efter olja. Runt 500 miljarder koppar kaffe bryggs varje år och ungefär 7.4 miljoner ton kaffebönor produceras. Sammanlagt finns det över 100 olika arter kaffebönor som växer på olika platser runt om i världen. Det arabiska kaffet sägs vara den med mest arom och är också den populäraste av kaffebönorna.
Kaffe har fått sin uppskattning världen över för sina säregna doft och dess effekt att både värma och pigga upp kroppen vid intag. Att konsumera drycken tillsammans med andra människor ses i olika kulturer som socialisering och avkoppling.
 
Framställningen av Kaffe
Först plockas bären från sina grenar och den avlägsnar bärplockarna fruktköttet från bären. Kvar blir då mellan en till två stycken fröer, fröerna kallas för kaffebönor. Bönorna får senare ligga på tork, gärna ute i solen för att bevara den naturliga mognaden. Senare i processen sker en sortering av bönorna som lagts ut på betong golv ute i solen. Där sållas bönor bort med sämre kvalitet. Man tittar bland annat på färgerna och storleken på bönorna. Sen låter man bönorna åldras för att få en bästa smaken, ett år sägs vara en bra tumregel för kvalitativa kaffebönor. Det sista som sker för bönorna är att man rostar och maler ned dem till finkornig massa som sedermera används till att brygga kaffet.
 
Stor variation av kaffedrycker
Det är inte bara kaffebönan som har flera variationer. Sättet att dricka drycken på är också mångfacetterad. Idag finns det ett stort utbud av varianter på bryggt kaffe. Bland annat Espresso, Caffélatte och variationer med alkoholblandning som exempelvis Irish Coffee. Det finns även alternativ till de människor som vill undvika kaffets uppiggande effekter och väljer att avnjuta en kaffe utan koffein. Det är koffein som skapar den uppiggande effekten i kroppen efter att ha druckit en kopp kaffe.

Denna artikel skrevs som en del i Contentors skribentkurs av Robin Wilhelmsson.

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.