Cold Brew – Den nya kaffetrenden!

Kaffekunskap

Cold Brew - kallt kaffe du kan göra hemma!

För dig som har missat det så är Cold Brew den nya kaffetrenden. Cold Brew är egentligen inget nytt. Att brygga kallt kaffe, som det innebär, har man gjort i hundratals år. Sedan 1600 talet har det bryggts kallt kaffe i Japan, men där är det känt som Kyoto Kaffe. Man kom på idén att brygga kallt kaffe för det kunde enkelt transporteras när man var på resande fot och sedan när kaffesuget föll på så var det bara att värma upp sitt kalla kaffe. Men nu, 400 år senare är det den en av de största kaffetrenderna som ger dig njutningen av kaffe och svalkar dig samtidigt.

Det går bra, och är rätt enkelt, att brygga Cold Brew kaffe hemma. För detta rekommenderar vi något av följande kaffe. Kaffet ska vara grovmalet, helst grövre malet än vid bryggkaffe, men inte helt så grovmalet som vid presskaffe. Men däremellan.

Det går att använda många olika sorters kaffe för Cold Brew. Vi rekommenderar:

Hur brygger man Cold Brew kaffe?

Det krävs ingen avancerad utrustning för att göra Cold Brew. Det räker med kaffe, kallt vatten,  ett kaffefilter och en behållare som kan förslutas - tex en större glasburk eller platshink.  Så här gör du:

  1. Mät upp 150 gram grovmalet kaffe och häll det i behållaren som kan förslutas.
  2. Häll på 1 liter kallt vatten och rör om.
  3. Förslut tät med locket, ställ in i kylen. 
  4. Låt det stå och extraheras i minst 16 och max 24 timmar. Rör om någon gång under tiden.
  5. Sila kaffet genom ett filter, ner i den behållare du vill servera kaffet ur. Sila 2 eller 3 gånger för ett klarare och friskare kaffe.
  6. Späd ut genom att hälla på lika mycket vatten som du hällt upp kaffe. Detta för att späda ut det, då det koncentratet är för starkt för att drickas direkt.

Servera sedan som det är, över is eller med mjölk.

På de flesta caféer så bryggs Cold Brew genom en särskild cold water coffee bryggare, och det tar väldigt lång tid att brygga en kopp. En särskild ställning håller upp en behållare med kallt vatten som skickar ner droppar av vatten i en behållare som det finns malet kaffe i. Vattnet filtreras långsamt genom kaffet, eftersom kaffet packat snarare på höjden den på bredden. När vatten droppen har lyckats ta sig genom kaffet så åker det ner i en spiral av glas och landar till slut i den behållare som ska fyllas upp med smakligt kallt kaffe och sedan serveras. Det kan alltså ta flera timmar ibland för att brygga ett par koppar.

Det finns även set för hemmabruk, om man vill ha det istället. 

Men fördelen med Cold Brew är att smaken är otroligt stark eftersom det tar så lång tid att brygga varje kopp kaffe. Vad som också är bra med Cold Brew, förutom att det är ett bra sätt att dricka kaffe och svalka sig samtidigt, är att man kan få fram smaker som man vanligtvis inte kan få fram när man brygger kaffet varmt. När man värmer upp kaffet så extraherar man bittra syror från kaffet, och genom att brygga ditt kaffe kallt undviker du dessa syrorna och får istället ett juicigt och sött kaffe.

Alla har såklart inte en Cold Brew apparat hemma och det kan bli ganska dyrt att köpa en. Men är du intresserad av köpa en apparat så finns det att köpa online. Me att göra eget hemma är som du ser ovan inte så svårt, så att göra för eget bruk är lätt. 

Cold Brew kaffe har väldigt mycket kaffein eftersom att det spenderar så lång tid att bryggas och suga upp alla smaker ur kaffepulvret. Så vi på School of Coffee rekommenderar dig att serverar ditt Cold Brew kaffe med ett par isbitar, och njuta av det i solen!

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.