Olika kaffedrycker

Kaffekunskap

Fikan är bland det svenskaste som finns men de olika sorternas kaffedrycker som finns tillgängliga på caféer kan lätt bli förvirrande för den som inte är insatt. Här nedan följer en lista över några av lite olika kaffedrycker - både förklara skillnaden mellan de vanliga samt vad som utmärker några av de lite ovanligare. Alla har espresso som bas - vilket betyder de görs på kaffebönor som är malda (som standard nymalda i en kaffekvarn på plats i caféet) och som bryggs i en espressomaskin.

Vad är egentligen skillnaden mellan caffe latte och cappuccino?

Bland kaffedryckerna på ett café är cappuccinon och caffe latte de vanligaste. “Latte” betyder “mjölk” medan namnet cappuccino härstammar från likheten mellan kaffets bruna färg och den bruna färg kapuchin-munkarna har på sina kåpor. Dryckerna består båda av espresso, ångad mjölk och mjölkskum, men det som skiljer är lite hur mycket av varje. Cappuccinon består av lika delar espresso, ångad mjölk och mjölkskum,  medan caffe latten innehåller en större mängd mjölk, från 1:3 i espresso/mjölk-förhållande upp till 1:9 delar. Cappuccinon serveras dessutom i regel i mindre mängd än latten. 
Utöver det ska en cappuccino serveras lite kallare - rekommenderad ca 58°C, medans en caffe latte ska ha temperatur över 60°C, helst omkring 62°c. Detta kan verka som en liten skillnad, men för smaken har det stor betydelse. En cappuccino ska kunna serveras och drickas direkt, medans den lite större latten ska kunna stå ett tag och fortfarande hålla sig varm.

Flat white – oceanisk textur

Flat white-drycken kom till någonstans i Australien eller Nya Zeeland och är en blandning av en del espresso och två delar mjölk. Mjölken värms med ånga, blandas med espresson, toppas med ett tunnare lager skummjölk och får sedan stå en kort stund så att det blir ett skinn ovanpå kaffet. Detta ger den igenkännbara strukturen hos denna dryck. Flat White är en relativ populär dryck i Sverige, även om den var okänd för några år sedan.

Cortado – den spanska söta

Cortado är en spansk variant på "kaffe med mjölk". Men Spanjorerna värmer enbart mjölken istället för att skumma helt, och därmed får en cortado inte samma textur som italienarnas cappuccino som även skummar mjölken. Den värmda mjölken blandas med lika delar espresso för att göra en cortado. Ger en sötare smak, då syrligheten i kaffet reduceras något av mjölken.

Ristretto – snabb och intensiv

Caféer kan erbjuda en fullgod espresso, vilket är svårt hemma då det kräver erfarenhet om utrustningen, val av bönor och bryggtid. Vid bryggningen framträder de söta smakerna först innan de bittra hinner utvecklas. Men det finns olika typer av espressobryggning. En längre bryggning medför därför större risk att få en bitter bismak. En ristretto är en espresso men där bryggningen avbryts innan espresson är helt färdig, vilket ger en mindre mängd kaffe men med en mer intensiv smakupplevelse.

Lungo – lång och len

Brygg en espresso men dubbla både tiden och mängden vatten. Resultatet blir en dryck som är mer utspädd än espresso och med en något bittrare smak. Vårt svenska bryggkaffe är en bra jämförelse när det kommer till hur starkt kaffet är. Denna dryck ska dock inte blandas ihop med en Americano - som är en vanlig espresso men med tillsatt varmt vatten.

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.