top of page
Latte Art

Att skumma mjölk

så här gör du!

Så här skummar du mjölk till din favoritkaffe

Den perfekta latten eller cappuccinon kräver ett slags mikroskum, vilket är ett finare skum med mindre bubblor som du enklare kan hantera. Detta mikroskummet har en rik och söt smak och är vad du ska sträva efter när du skummar mjölk. Ett vanligt misstag är skummad mjölk som nästan ser ut som maräng med en smak som nästan liknar kartong. För att kunna göra bra mjöl till en espressodryck behöver du ha en bra espressomaskin. Det finns olika sorter och varianter, men generellt är regeln: ju dyrare maskin, desto bättre blir mjölkskumningen.

Mikroskum ser inte ut som skum utan ser nästan ut som vanlig mjölk, förutom att mikroskummet är mer glansigt. Så om mjölken du har skummat har ett skum som du enkelt kan se, så har du misslyckats. Att lära sig att få till det perfekta mikroskummet är inte så svårt om du övar mycket, men något att ha i åtanke är att tiden för att värma upp mjölk varierar från maskin till maskin, vilket påverkar ditt skum.

​

Om oss

 

 

Några regler för att få så bra mjölkskumning som möjligt:

  • Ha allt en kall kanna

  • Ha alltid kall mjölk

  • Skumma mjölken först till kroppstemperatur (ca 40 grader)

  • Fortsätt sedan värma till det är rätt temperatur (ca 60 grader)

  • Håll under hela tiden mjölken i rörelse - den ska inte stå stilla.

  • Rengör alltid ångmunstycket direkt efter användning

  • Låt inte mjölken stå för länge i kannan. 

  • Det rekommenderas inte att skumma mjölk igen, eller återvärma redan skummat mjölk

Checklista för bra mjölkskumning

Barista basic

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • Intyg

Mer om att skumma mjölk

Barista Advance

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • 2 dagar praktik (lär dig göra kaffe)

  • Praktiskt test

  • Betyg + diplom

Från

 

 

Följande saker ska du alltid ha i åtanken när du skummar mjölk:
När du stoppar munstycket från mjölkskummaren kan du höra flera olika läten från maskinen beroende på hur djup du sticker ner munstycket. Om du håller munstycket vid ytan får du till ett slags bubblande läte. När du har munstycket i mitten av djupet så hör du knappt något alls från skummaren. Och när du håller munstycket vid botten av bringaren som du skummar i så kommer du höra ett slags skrikande ljud från skummaren.

Ditt mål är att hålla munstycket i mitten av bringaren där du hör så lite ljud som möjligt. För att få till ditt mikroskum flytta munstycket lite uppåt i bringaren så du ibland hör ett slags sugande ljud från skummaren. Men var försiktig, om du får till för mycket av det sugande ljudet så kommer inte ditt mjölkskum vara tillräckligt mikro. För att värma mjölken efter skummandet är gjort, positionera munstycket i nedre halvan av bringaren, men fortfarande nära mitten. Du kommer då och då höra ett skrikande ljud.

När du skummar mjölken så vill du ha en slags virvelvind i din mjölkkanna. Detta får du till genom att luta kannan så att början av munstycket rör vid toppen av kannan och resten lutar snett ner i mjölken. Men om du har ett munstycke med flera hål, så håll munstycket rakt ner i mitten för denna typ av munstycke kommer automatiskt att skapa en virvelvind.

Under skummningen av mjölken så kommer volymen i kannan att öka. Du vill skumma mjölken tills volymen i kannan har ökat med ungefär 50%. Om du skummar mer än detta så får du inte till det perfekta mikroskummet som du behöver för att kunna göra vackra mönster i ditt kaffe. När du har ökat volymen med 50% så brukar kaffekannan vara ljummen, cirka 40 grader, stick då ner munstycket lite djupare för att undvika mer skum. Håll din hand på sidan av kannan för att kontrollera temperaturen. När kannan blir obehagligt varm, då är mjölken tillräckligt varm. Stäng då genast av mjölkskummaren och ta ut munstycket. Gör ditt favoritmönster i din kaffe, servera den och rengör sedan ditt munstycke så det är redo för nästa omgång mjölk.

Detta med temperaturer är viktigt. Runt 40 grader så stelnar de proteiner som gör det möjligt att få ett bra, fint, skum. Efter 40 grader går det inte att fortsätta skapa ett bra skum, så då är fokus på att bara fortsätta värma mjölken. Sluttemperaturen ska sedan vara ca 60 grader (lite kallare för cappuccino, lite varmare för caffe latte). Men även här viktigt det inte blir för varmt. För över 70 grader så börjar mjölken ändra smak, och bli lite söttare. Den får en karaktär av välling. Detta vill man undvika. 

Kommande kurstillfällen:

Online kurser -

Börja när du vill! 

​

Barista bas (Helsingborg)​

13-14 April 2024​

​

Barista bas (Stockholm)

4-5 Maj 2024

15-16 Juni 2024

​

Kaffekurs: Kväll (Helsingborg)

25 April 2024, Kl. 17-20

​

Latte Art Basic

17 April 2024, Kl. 18-20 (Malmö)

3 Maj 2024, Kl. 18-20 (Stockholm)

30 Maj 2024, Kl. 18-20 (Göteborg)

14 Maj 2024, Kl. 18-20 (Stockholm)

bottom of page