Vanliga frågor och

 Svar

Vi får en hel del frågor om utbildningen och baristakursen. Det kan röra sig om allt från vad en baristautbildning innebär och innehåller, till frågor om boende. Läs mer för att få svar.

Vad är skillnaden på Barista Basic och Barista Advanced?
Barista Basic helgkurserna består av ca 16 timmar lektions- och praktiktid, ca 8 timmar båda dagarna. På dessa lär du dig grunderna och får möjlighet att öva dina egenskaper att göra bra kaffe. Barista Advanced kurserna är på 5 dagar, med ca 8 timmar lektioner och praktik per dag. Dessa är ännu djupare, men inkluderar även studiebesök, observationsstudier och mer tid för praktiska övningar. Barista Advanved ger betydligt djupare och mer utförliga kunskaper. 
Barista Basic ger ett intyg och diplom som Basic Barista efter avklarad kurs. 
Barista Advanced ger ett diplom och betyg, som Advanced Barista.

Behövs det förkunskaper för att gå Barista Advanced?
Det behövs inga förkunskaper för att gå barista Advanced. Det är en mer omfattande kurs, men både den och Barista Basic riktar sig till personer som inte har en bakgrund i branschen. 

Finns det någon åldersgräns?
Det finns egentligen ingen föreskriven åldersgräns, men då det rent arbetslagsmässigt är begränsat vad man får göra som ungdom har vi satt en rekommenderad åldersgräns på 16 år. Våra kurser brukar ha stor ålderspann bland deltagarna - allt från 16 år till 70! 

Är det något intagningsprov för att bli antagen?
Nej, det krävs inga förkunskaper för att gå våra kurser. Kurserna riktar sig till dig med ingen eller väldig liten erfarenhet av baristayrket. Detta är ditt sätt att skaffa dig grundkunskapen, bli attraktiv på arbetsmarknaden och känna en trygghet med att stå bakom en espressomaskin.

Hur mycket av lektionerna är teori / praktik?
Vi försöker hålla det så jämnt som möjligt – teorin är viktigt för att förstå vad du lär dig i praktiken. Att vara en bra barista handlar lika mycket om att kunna göra en bra caffè latte effektivt under stressade situationer som att kunna förklara kaffebönors aromer för intresserade gäster i lugnare stunder. Utbildningar är en serviceutbildning, som fokuserar på att lära helheten kring att jobba som barista och inom cafébranschen.

Hur många personer ingår i varje kursklass?
För att de praktiska delarna ska bli effektiva och alla ska få goda möjligheter till mycket övningar håller vi klasserna mellan 8 och 16 deltagare. Det ska vara en hög nivå på kursen och gott om möjligheter att fråga om hjälp och förtydligande för alla deltagare.

Får jag något diplom / certifiering / intyg på avklarat prov när jag är klar?
Ja. Båda kurserna ger ett var sitt certifikat, som diplomerar dig som barista. Om du gått Barista Advanced kursen, som avslutas med ett prov, kommer det även framgå om du klarade provet med godkända eller väl godkända marginaler. Läs mer här om diplomeringen

Får man jobb efter att ha gått utbildningen?
Vi kan aldrig garantera att alla får jobb efter avklarad utbildning, men vi vet att många caféägare och chefer uppskattar personal som redan är utbildad i grunderna. Utbildning ses ofta som ett tecken på att du är villig att anstränga dig och verkligen lära dig saker – egenskaper som värdesätts högt i branschen.

Kan jag få pengarna tillbaka om jag inte kan delta som planerad?
Det gäller 14 dagars öppet köp på kurserna. Efter det kan du inte få tillbaka pengarna om du skulle få förhinder eller på annat sätt inte kunna vara med. 

Jag driver ett café och vill utbilda min personal, kan ni göra det?
Vi har specialkurser för företag som vill utbilda cafépersonal. Dessa kan hållas hos oss eller på plats hos er. Då är det inte deltagarna själva som betalar, utan företaget betalar för utbildningen. Dessa kurser är ofta halvdag eller heldag, beroende på hur mycket kunskap personalen redan har. Läs mer på sidan: företagskurser cafépersonal

  LÅTER KURSERNA SOM NÅGOT FÖR DIG? ANMÄL DIG HÄR! 

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoégas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och Caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.
Lär mer om oss som står bakom utbildningen här.