Vanliga frågor och

 Svar

Vi får en hel del frågor om utbildningen och baristakursen. Det kan röra sig om allt från vad en baristautbildning innebär och innehåller, till frågor om boende. Läs mer för att få svar.

Vad är skillnaden på Barista Basic och Barista Advanced?
Barista Basic är en distanskurs som består av fokus på teori och kunskap kring kaffe och baristayrket.  Du lär dig grunderna och får inblick i branschen och kaffevärlden av personer med djup kunskap. Barista Advanced kurserna är en praktiskt påbyggnad - den innehåller alla digitala delarna, men sedan är den även 2 dagar på plats, antingen i Skåne eller Stockholm, med ca 8 timmar praktiska övningar per dag. Går du Advanced lär du dig inte bara teorin, utan får även mycket möjlighet att öva på de praktiska delarna. Barista Advanved ger betydligt djupare och mer utförliga kunskaper om du ska arbeta i branschen.
Barista Basic ger ett intyg efter avslutat kurs
Barista Advanced ger ett diplom och betyg efter avslutat kurs

Behövs det förkunskaper för att gå Barista Advanced?
Det behövs inga förkunskaper för att gå Barista Advanced, eller Barista Basic för den delen. Det är en mer omfattande kurs, men både den och Barista Basic riktar sig till personer som inte har en bakgrund i branschen. 

Den digitala delen, sker den vid vissa tider eller kan jag läsa på när det passar mig?
I Barista Basic delen, som hålls digitalt, är materialet förberedd och du kan läsa kursen när det passar dig. Du kan välja om du vill läsa allt intensivt under några dagar, eller om du vill läsa lite om dagen under en längre period. Du kan även gå tillbaka till lektioner du redan har tagit del av och titta på dem igen. Dessutom får du kursmaterial som pdf att ladda ner. 

Finns det någon åldersgräns?
Det finns egentligen ingen föreskriven åldersgräns, men då det rent arbetslagsmässigt är begränsat vad man får göra som ungdom har vi satt en rekommenderad åldersgräns på 16 år. Våra kurser brukar ha stor ålderspann bland deltagarna - allt från 15 år till 70! 

Är det något intagningsprov för att bli antagen?
Nej, det krävs inga förkunskaper för att gå våra kurser. Kurserna riktar sig till dig med ingen eller väldig liten erfarenhet av baristayrket. Detta är ditt sätt att skaffa dig grundkunskapen, bli attraktiv på arbetsmarknaden och känna en trygghet med att stå bakom en espressomaskin.

Hur mycket av lektionerna är teori / praktik?
Den digitala delen fokuserar på teori och kuriosa. I Advanced sedan fokuserar vi på att öva och de praktiska delarna. Just med de praktiska delarna fokuserar vi på att båda behärska dryckerna en även att behärska miljön - att vara en bra barista handlar lika mycket om att kunna göra en bra caffè latte effektivt under stressade situationer som att kunna förklara kaffebönors aromer för intresserade gäster i lugnare stunder. Utbildningar är en serviceutbildning, som fokuserar på att lära helheten kring att jobba som barista och inom cafébranschen.

Hur många personer ingår i varje Barista Advanced kurs?
För att de praktiska delarna ska bli effektiva och alla ska få goda möjligheter till mycket övningar håller vi klasserna mellan 4-8 deltagare. Det ska vara en hög nivå på kursen och gott om möjligheter att fråga om hjälp och förtydligande för alla deltagare.

Får jag något diplom / certifiering / intyg på avklarat prov när jag är klar?
Ja. Båda kurserna ger ett var sitt certifikat, som diplomerar dig som barista. Om du gått Barista Advanced kursen, som avslutas med ett prov, kommer det även framgå om du klarade provet med godkända eller väl godkända marginaler. Läs mer här om diplomeringen

Får man jobb efter att ha gått utbildningen?
Vi kan aldrig garantera att alla får jobb efter avklarad utbildning, men vi vet att många caféägare och chefer uppskattar personal som redan är utbildad i grunderna. Utbildning ses ofta som ett tecken på att du är villig att anstränga dig och verkligen lära dig saker – egenskaper som värdesätts högt i branschen. Att underlätta för dig att få jobb inom branschen är själva grunden till att vi har tagit fram dessa utbildningar.

Kan jag få pengarna tillbaka om jag inte kan delta som planerad?
Det gäller 14 dagars öppet köp på kurserna. Efter det kan du inte få tillbaka pengarna om du skulle få förhinder eller på annat sätt inte kunna vara med. På de digitala delarna går det heller inte att få tillbaka pengarna om du har påbörjat kursen, även om det är inom 14 dagar. 

Jag driver ett café och vill utbilda min personal, kan ni göra det?
Vi har specialkurser för företag som vill utbilda cafépersonal. Dessa kan hållas hos oss eller på plats hos er. Då är det inte deltagarna själva som betalar, utan företaget betalar för utbildningen. Dessa kurser är ofta halvdag eller heldag, beroende på hur mycket kunskap personalen redan har. Läs mer på sidan: företagskurser cafépersonal

  LÅTER KURSERNA SOM NÅGOT FÖR DIG? ANMÄL DIG HÄR! 

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoégas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och Caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.
Lär mer om oss som står bakom utbildningen här.