top of page
Barista Making Drip Coffee

Bästa maskinen

för hemmet

bästa alternativet för att göra en cappuccino hemma

Vad är ett billigt alternativ för att göra bra cappuccino hemma? 

Detta svar är nog inte det du skulle få överallt, men som bygger på några av våran erfarenhet kring att göra en bra cappuccino.

Om du vill göra en bra cappuccino hemma är den bästa alternativet att köpa en Graef eller La Pavoni espressomaskin, ihop med en av deras kvarnar också (eller om du vill ta i på riktigt, en av Ascasos espressomaskiner och kvarnar). I båda fallen tittar du på ungefär 20.000 - 40.000 kr. Inget av de billigare alternativen (som DeLonghi-maskiner eller Jura eller liknande) skulle ge dig en vettig espresso, eller kunna producera tillräckligt ordentlig ånga för ett bra skum (vilket är vad en "bra" cappuccino kräver).

En Graef maskin eller en La Pavoni kan ge tillräckligt bra med ånga för att göra en riktigt bra cappuccino med mikroskum, och espressobryggning behöver vara i minst lika bra kvalitet, med färskmalda kaffebönor, vilket kräver en bra kvarn. Men det är inte de enklaste maskinerna - det är maskiner som kräver lite tid att behärska. Du behöver få till rätt temperatur på mjölkskumningen, och rätt mängd kaffe och rinntid på espresson. Något som kräver att du gör en dagligen under ett bra antal veckor, innan det sitter i muskelminnet. 

Utrustningen som nämns här är inte den billigaste, men den som ger bra kvalitet. Men, det finns alternativ också. Det finns en del som köper maskiner som dessa men lär sig aldrig använda dem helt, eller så lär de sig dem men ”Uppgraderar” till ännu mer avancerade maskiner. Eller så kan det vara ett mindre företag som har maskiner och byter ut dem, och nu säljer de begagnade. Båda betyder att det finns en ett rätt bra andrahands marknad på maskiner som dessa. Så håll ett öga på blocket eller liknande och se om du kan göra ett bra fynd. Men, se också upp - är maskinerna för stora kan de kräva 3-fas eluttag, vilket många inte har hemma. 

Det som är så bra med en maskin som dessa (i motsats till de billiga DeLonghis) är att de använder standardkomponenter och kan vara fullt servade för relativt lite pengar. Du kan mer eller mindre bygga upp en Silvia från grunden, och få det att fungera så gott som ny. Det är maskiner byggda för att vara länge, och för att lätt kunna servas och byta ut delar. Till skillnad från tex DeLonghi, som inte går att serva enkelt eller använder standardkomponenter.

Om oss
Finns det verkligen inget billigare alternativ?

Ok, vad om man inte har råd med maskiner som dessa, och inte kan hitta dem begagnade? Om du vill spara pengar, så är det bästa alternativet en Nespresso kapselmaskin och en mjölkskummare. Detta kan låta väldigt ”oproffsigt”, men för pengarna gör Nespresso en mycket bättre espresso-liknande shot än någon maskin som är billigare än en Graef. Så det är väldigt bra kvalitet för pengarna. Och, det kräver inte heller en dyr kvarn ens.

En sak till

Ska du köpa en espressomaskin och en kvarn, så kommer varje kaffeexpert kommer att berätta för dig att det är bättre att spendera mer pengar på kvarnen än espressomaskinen. Så har du en bra maskin, är det bästa sättet att förbättra den genom att köpa en bra kvarn, inte en ännu dyrare espressomaskin. Detta för att bättre och större espressomaskiner kan göra fler espresso snabbare och oftare, de har mer ånga och kan skumma mer mjölk. Men ska du inte göra många espresso samtidigt (vilket är vanligt i ett café, men inte hemma), så är detta funktioner du inte behöver. Men som kostar väldigt mycket. Så en dyrare (bra) espressomaskin gör inte bättre espressos, bara fler. 

Nespresso + mjölkskummare ger dig inte en riktig bra cappuccino. Men det kommer att göra en bättre cappuccino-liknande dryck än vad som helst du kan köpa nytt för mindre än 20.000 kr. Och en Nespresso-maskin med en skummare kostar endast någon tusenlapp, vilket ger mycket pengar för bättre Nespresso kapslar (vi rekommenderar starkt Lavazza eller någon av de alternativa kaffekapslarna, mycket bättre än någon av Nescafe-sorterna). 

Så har du möjlighet, köp riktig utrustning. Har du inte det, så nöj dig Nespresso, istället för att lägga några tusenlappar på utrustning som inte ger bättre kvalitét ändå.

Barista basic

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • Intyg

Barista Advance

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • 2 dagar praktik (lär dig göra kaffe)

  • Praktiskt test

  • Betyg + diplom

Från

Kommande kurstillfällen:

Online kurser -

Börja när du vill! 

Barista bas

15-16 Juni 2024 (Stockholm)

20-21 Juli 2024 (Malmö)

17-18 Augusti 2024 (Göteborg)

Kaffekurs: Kväll (Helsingborg)

 29 Maj 2024, Kl. 17-20

Latte Art Basic

30 Maj 2024, Kl. 17-20 (Göteborg)

5 Juni 2024, Kl. 17-20 (Malmö)

14 Juni 2024, Kl. 17-20 (Stockholm)

bottom of page