top of page
Image by Matt Hoffman

Cold Brew

den kalla kaffetrenden

Cold Brew - kallt kaffe du kan göra hemma!

Cold Brew är en relativ ny trend inom kaffe, som fått mycket uppmärksamhet senaste åren. Att brygga kallt kaffe, som det innebär, är dock egentligen inget nytt. Det har gjorts i hundratals år. Redan på 1600-talet bryggdes det kaffe i Japan, där är det känt som Kyoto Kaffe. Där sägs det att behovet att brygga kallt kaffe kom för att det kunde enkelt transporteras när man var på resande fot, och sedan när kaffesuget föll på så var det bara att värma upp sitt kalla kaffe. Men nu, 400 år senare, är det den en av de största kaffetrenderna som ger dig njutningen av kaffe och svalkar dig samtidigt.

Det är rätt enkelt att brygga Cold Brew kaffe hemma. För detta rekommenderar vi något av följande kaffe. Kaffet ska vara grovmalet, helst grövre malet än vid bryggkaffe, men inte helt så grovmalet som vid presskaffe. 

Det går att använda många olika sorters kaffe för Cold Brew. Vi rekommenderar att du köper något av följande som hela bönor, och maler själv om du har en kaffekvarn:

 

Om oss

 

 

Det krävs ingen avancerad utrustning för att göra Cold Brew. Det räker med kaffe, kallt vatten,  ett kaffefilter och en behållare som kan förslutas - tex en större glasburk eller platshink. Så här gör du:
 

 1. Mät upp 150 gram grovmalet kaffe och häll det i behållaren som kan förslutas.
   

 2. Häll på 1 liter kallt vatten och rör om.
   

 3. Förslut tät med locket, ställ in i kylen. 
   

 4. Låt det stå och extraheras i minst 16 och max 24 timmar. Rör om någon gång under tiden.
   

 5. Sila kaffet genom ett filter, ner i den behållare du vill servera kaffet ur. Sila 2 eller 3 gånger för ett klarare och friskare kaffe.
   

 6. Späd ut genom att hälla på lika mycket vatten som du hällt upp kaffe. Detta för att späda ut det, då det koncentratet är för starkt för att drickas direkt.
   

Servera sedan som det är, över is eller med mjölk.

Hur brygger man Cold Brew kaffe?

Barista basic

Mer om Cold Brew

Barista Advance

 • Online kurs (15 moment)

 • Digitalt test

 • 2 dagar praktik (lär dig göra kaffe)

 • Praktiskt test

 • Betyg + diplom

Från

 

 

På caféer så kan det vara att det bryggs Cold Brew genom en särskild cold water coffee bryggare, och det tar en längre tid att brygga en kopp. En särskild ställning håller upp en behållare med kallt vatten som skickar ner droppar av vatten i en behållare som det finns malet kaffe i. Vattnet filtreras långsamt genom kaffet, eftersom kaffet packat snarare på höjden än på bredden. När vattendroppen har tagit sig genom kaffet så åker det ner i en spiral av glas och landar till slut i den behållare som långsamt fylls med härligt kallt kaffe och sedan serveras. Men det ta flera timmar ibland för att brygga ett par koppar om man vill göra det perfekt.

Det finns även set för hemmabruk, om man vill ha det istället. Det är lite enklare och rätt mycket billigare, och ett bra alternativ om du vill testa själv!

Men fördelen med cold brew kaffe är inte bara att det är kallt, det är även att smaken är starkare och intensiv. Detta då det tar längre tid att brygga kaffet. Vad som också är bra med kallbryggt kaffe, förutom att det är ett bra sätt att dricka kaffe och svalka sig samtidigt, är att man kan få fram smaker som vanligtvis inte kan få fram när man brygger kaffet varmt. När man värmer upp kaffet så extraherar man bittra syror från kaffet, och genom att brygga ditt kaffe kallt undviker du dessa syrorna och får istället ett mer fruktigt och sötare kaffe. Det blir generellt ett intensivare men också mer läskande kaffe, som inte är lika bitter eller lika surt.

Alla har såklart inte en Cold Brew apparat hemma och det kan kosta en del att köpa en. Men är du intresserad av köpa en apparat så finns det att köpa online. Men att göra eget hemma är som man kan se på receptet ovan inte särskilt svårt heller, även utan speciell bryggare.

Cold Brew kaffe har även mer koffein eftersom att det spenderar så lång tid att bryggas och dra till sig smaker ur kaffepulvret. Så vi på School of Coffee rekommenderar dig att serverar ditt Cold Brew kaffe med ett par isbitar, och njuta av det i solen!

Kommande kurstillfällen:

Online kurser -

Börja när du vill! 

Barista bas

15-16 Juni 2024 (Stockholm)

20-21 Juli 2024 (Malmö)

17-18 Augusti 2024 (Göteborg)

Kaffekurs: Kväll (Helsingborg)

 29 Maj 2024, Kl. 17-20

Latte Art Basic

30 Maj 2024, Kl. 17-20 (Göteborg)

5 Juni 2024, Kl. 17-20 (Malmö)

14 Juni 2024, Kl. 17-20 (Stockholm)

bottom of page