Image by Rodrigo Flores

Kaffeplantan

måste para sig

endast två kaffesorter som vi främst dricker

Kaffeplantan måste para sig

Varje dag dricks det två miljarder koppar kaffe över hela världen. 25 miljoner familjer är beroende av att odla kaffe för sitt levebröd. Och de senaste 15 åren så har kaffekonsumtionen ökat med 43 %. Detta har resulterat i att världens mest populära kaffeart, Arabica, riskerar att utrotas.

Eftersom att det finns över 100 sorters kaffe så låter det lite märkligt att vi skulle vara så oroade över att en kaffeart håller på att utrotas. Det är nämligen som så att av alla kaffearter så är det bara två som smakar tillräckligt bra för att drickas: Arabica och Robusta. Robusta är, som det låter, en robust kaffeplanta, men tyvärr inte speciellt god. Detta lämnar oss med Arabica som har en rund och fyllig smak.

Det är framförallt förändringar i klimatet som hotar existensen av Arabica. Arabicaplantan är känslig  för förändringar i nederbörd och temperatur, något som är i kontant förändring. En grupp forskare från den brittiska kungliga botaniska trädgården har kommit fram till att platser där Arabica kan växa kommer ha sjunkit med 99.7 % år 2080. Hemska siffror för alla oss kaffenarkomaner.

Så vad kan vi göra åt detta? Dricka mindre kaffe?

Vad forskningsgruppen från Stor Britannien försöker göra är att återskapa Arabicaplantan och göra den mer hållbar genom att skapa en mer tålig planta. För att förstå detta, låt oss spola tillbaka bandet med ungefär 15,000 år, när Arabica kom att existera. Det är en ganska stor slump att Arabica kom att existera överhuvudtaget. Arabicaplantan är nämligen en hybrid mellan två olika kaffeplantor, C eugenioides och C canephora, som parat sig. Den här parningen har bara skett en gång under dessa 15,000 åren och har därför bara lämnat oss med en art av Arabica.

Det forskarna ska göra nu är att finna mer tåliga varianter av dessa plantor som en gång parade sig. Därefter ska man försöka para dessa mer tåliga varianterna för att få en tåligare Arabicaplanta. Det är viktigt för dig som läsare att förstå att detta inte är någon form av GMO, utan endast traditionell avling och att detta kan ta flera årtionden att genomföra.

Faktum är att processen att para ihop kaffesorterna som skapade Arabica redan har påbörjats och vi på Caféskolan väntar med spänning för att se vad de kommer fram till, även om det kanske tar årtionden.

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • Intyg

Barista basic

   2.900:-

Inkl. moms

Barista Advance

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • 2 dagar praktik (lär dig göra kaffe)

  • Praktiskt test

  • Betyg + diplom

   5.900:-

Inkl. moms

Från

Kommande kurstillfällen

Barista Digital

 Start vid månadsskiftet

Barista Bas (Helsingborg)

 9-10 januari 2021

Barista Bas (Stockholm)

 13-14 februari 2021

Om oss

Våra kurser

Priser

Referenser

FAQ

  • Facebook
  • Instagram

Postadress

Scandinavian School of Coffee

Rönnowsgatan 8C

252 25 Helsingborg

Scool of coffee