top of page
plantor

Kaffets smak

påverkas av höjden plantan växter

Höjden ditt kaffe växer på påverkar smaken!

Allt kaffe i världen växer mer eller mindre i tropisk klimat. Så det är altituden, alltså hur högt kaffet växer, som påverkar smaken av ditt kaffe till en stor del. Det sägs att den bergiga regionen som kallas kaffebältet, beläget ca 30 grader norr och söder om ekvatorn producerar världens bästa arabica kaffe.

1000 meters höjd upp till 2000 meter, och ibland även mer, är den ideala höjden för en kaffeplanta att växa, och ger bäst kaffebönor. På denna höjden är medeltemperaturen 15-20 grader året runt och därför finns det heller ingen frost som kan skada kaffeplantan. Kaffeplantan får också rikligt med sol på den här höjden och med cirka 2000 millimeter regn per år så mår kaffeplantan väldigt bra. Detta kallare klimatet i bergen gör så att det tar längre tid för kaffeplantan att växa och längre tid för bönan att utvecklas. Den ökade tiden för bönan att mogna skapar en böna med mer komplexa sockerarter samt en djupare och mer intressant smak. Generellt sätt dräneras vattnet enklare i bergen vilket resulterar i mindre vatten i bönan och därför ett högre koncentration av smaker.

Om oss

Kaffe som växer på höga höjder har kommit att bli synonymt med kvalité inom kaffebranschen och idag kan du se att många producenter av kaffe märker kaffet med antingen höjden som det vuxit på eller helt enkelt en garantistämpel att det har vuxit över en vissa altitud. Till exempel i Mexico kallar man kaffet som växt över en viss altitud för “altura”.

Generellt sätt kan man säga att desto högre upp kaffet växer, desto mer smak har det. Kaffe som växer på 600-800 meters höjd brukar man oftast finna i Hawaii. Detta kaffet har en väldigt mild och simpel smak. Om vi förflyttar oss uppåt mot cirka 1000 meters höjd finner vi istället brasiliansk kaffe som forfarande har en mildare smak, men har mer sötma. Uppe på 1300 meters höjd så kommer kaffet i många fall från Costa Rica, Indonesien, Nicaragua eller Mexico. I kaffe som växer på den här höjden har en nödigare smak och kan du identifiera smaker såsom citrus, vanilj och choklad. Den högsta altituden för kaffe är oftast på 1700 meter och uppåt. Detta kaffet växer oftast i Etiopien, Colombia, Kenya, Guatemala eller Papa nya Guinea. En kopp kaffe från denna höjden är fruktigare, kryddigare och har smaker av bär samt vin.

Kaffe som växer på en högre altitud kostar vanligtvis mer på grund av de mer komplexa smakerna och för att det är svårare att skörda kaffe i bergen. Så givetvis kostar kaffe som växer på en lägre altitud mindre. Detta kaffe har en tråkigare smak som ibland kan liknas den av en källare. Kaffe som växer på låga altituder klarar sällan en mörkare rost och man måste därför vara väldigt noggrann vid rottingen av denna typ av kaffe.

Barista basic

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • Intyg

Barista Advance

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • 2 dagar praktik (lär dig göra kaffe)

  • Praktiskt test

  • Betyg + diplom

Från

Kommande kurstillfällen:

Online kurser -

Börja när du vill! 

Barista bas

15-16 Juni 2024 (Stockholm)

20-21 Juli 2024 (Malmö)

17-18 Augusti 2024 (Göteborg)

Kaffekurs: Kväll (Helsingborg)

 29 Maj 2024, Kl. 17-20

Latte Art Basic

30 Maj 2024, Kl. 17-20 (Göteborg)

5 Juni 2024, Kl. 17-20 (Malmö)

14 Juni 2024, Kl. 17-20 (Stockholm)

bottom of page