Image by Nathan Dumlao

Olika kaffedrycker 

textur, sötma, intensitet

Fikan är bland det svenskaste som finns men de olika sorternas kaffedrycker som finns tillgängliga på caféer kan lätt bli förvirrande för den som inte är insatt. Här nedan följer en lista över några av lite olika kaffedrycker - både förklara skillnaden mellan de vanliga samt vad som utmärker några av de lite ovanligare. Alla har espresso som bas - vilket betyder de görs på kaffebönor som är malda (som standard nymalda i en kaffekvarn på plats i caféet) och som bryggs i en espressomaskin.

"Vad är egentligen skillnaden mellan caffe latte och cappuccino?"

Fikan är bland det svenskaste som finns men de olika sorternas kaffedrycker som finns tillgängliga på caféer kan lätt bli förvirrande för den som inte är insatt. Här nedan följer en lista över några av lite olika kaffedrycker - både förklara skillnaden mellan de vanliga samt vad som utmärker några av de lite ovanligare. Alla har espresso som bas - vilket betyder de görs på kaffebönor som är malda (som standard nymalda i en kaffekvarn på plats i caféet) och som bryggs i en espressomaskin.

Flat white – oceanisk textur

Flat white-drycken kom till någonstans i Australien eller Nya Zeeland och är en blandning av en del espresso och två delar mjölk. Mjölken värms med ånga, blandas med espresson, toppas med ett tunnare lager skummjölk och får sedan stå en kort stund så att det blir ett skinn ovanpå kaffet. Detta ger den igenkännbara strukturen hos denna dryck. Flat White är en relativ populär dryck i Sverige, även om den var okänd för några år sedan.

Cortado – den spanska söta

Cortado är en spansk variant på "kaffe med mjölk". Men Spanjorerna värmer enbart mjölken istället för att skumma helt, och därmed får en cortado inte samma textur som italienarnas cappuccino som även skummar mjölken. Den värmda mjölken blandas med lika delar espresso för att göra en cortado. Ger en sötare smak, då syrligheten i kaffet reduceras något av mjölken.

Ristretto – snabb och intensiv

Caféer kan erbjuda en fullgod espresso, vilket är svårt hemma då det kräver erfarenhet om utrustningen, val av bönor och bryggtid. Vid bryggningen framträder de söta smakerna först innan de bittra hinner utvecklas. Men det finns olika typer av espressobryggning. En längre bryggning medför därför större risk att få en bitter bismak. En ristretto är en espresso men där bryggningen avbryts innan espresson är helt färdig, vilket ger en mindre mängd kaffe men med en mer intensiv smakupplevelse.

Lungo – lång och len

Brygg en espresso men dubbla både tiden och mängden vatten. Resultatet blir en dryck som är mer utspädd än espresso och med en något bittrare smak. Vårt svenska bryggkaffe är en bra jämförelse när det kommer till hur starkt kaffet är. Denna dryck ska dock inte blandas ihop med en Americano - som är en vanlig espresso men med tillsatt varmt vatten.

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • Intyg

Barista basic

   2.900:-

Inkl. moms

Barista Advance

  • Online kurs (15 moment)

  • Digitalt test

  • 2 dagar praktik (lär dig göra kaffe)

  • Praktiskt test

  • Betyg + diplom

   5.900:-

Inkl. moms

Från

Kommande kurstillfällen

Barista Digital

 Start vid månadsskiftet

Barista Bas (Helsingborg)

 9-10 januari 2021

Barista Bas (Stockholm)

 13-14 februari 2021

Om oss

Våra kurser

Priser

Referenser

FAQ

  • Facebook
  • Instagram

Postadress

Scandinavian School of Coffee

Rönnowsgatan 8C

252 25 Helsingborg

Scool of coffee