Hur malet ska espressokaffe vara?

Kaffekunskap

Vilken malning ska espressokaffe ha?

Det sägs ofta att kaffekvarnen är baristans viktigaste verktyg när det kommer till att brygga espresso, vilket vi på caféskolan håller med om. Det är väldigt vanligt att folk avvänder fina och dyra espressomaskiner men en dålig malare. Och tyvärr är det inte möjligt att brygga en bra kopp espresso såvida du inte har en malare av hög kvalitet som maler kaffet väl och jämnt. Vi på Scandinavian School of Coffee tycker det är bättre att spendera pengar på en bra malare än en bra espressomaskin, om vi måste välja.

När du brygger espresso måste du använda dig av väldigt finmalet kaffe. Ett enkelt test att använda sig av för att se om kaffet är tillräckligt finmalet är att nypa lite av det malna kaffet mellan din tumme och ditt pekfinger. När du kniper kaffet så borde det forma en lite klump. Formas det ingen klump alls så betyder det att ditt kaffe är för grovt. Men ditt espressokaffe kan också vara för finmalet, om det klumpar sig väldigt enkelt och klumparna återstår efter du har slutat nypa kaffet så är det för finmalet. När kaffet är för finmalet så brukar du även kunna se spår av dina finger avtryck i det efter du har nypt det. Det allra bästa sättet att se om ditt espressokaffe är korrekt malt är att se hur snabbt det tar att brygga en kopp espresso. Om vattnet rinner genom kaffet för snabbt så mal kaffet ännu finare, och om kaffe rinner genom för långsamt mal kaffet grövre.

Även hur pass färska dina kaffebönor är och hur pass rostade dem är påverkar hur snabbt vattnet tränger genom kaffet, så detta är faktorer du också ska räkna med också när du maler ditt kaffe. Det är därför bra om du köper en malare där du ska ställa in så många olika grovheter som möjligt. Att brygga espresso är en kombination av att packa kaffet, mala det, självaste kaffet och trycket du brygger det. Så kom ihåg att det handlar inte om att göra det rätt, utan om att kombinera faktorerna på bästa möjliga vis – precis som i en symfoniorkester.

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.