Italien & espresson

Kaffekunskap

Vad är den bästa italienska espresson?

Det finns olika preferenser för vad som är en bra espresso. Många mikrorosterier har specialiserad sig på att göra kaffe som ger fantastiska espressos. Men för andra är det inte den perfekta smakkomponeringen som är det viktiga, utan dess ursprung och historia. När det kommer till espressokaffe är det svårt att förneka, att det är italienarna och de italienska kafferosterierna, som är synonymt med espresso för många. Men är italienska espresson alltid bäst?

Italienska espressos kan skilja sig rätt mycket från hela espresso bönor från mikrorosterier, både i Sverige och runt om i världen. Den största skillnaden är att de ofta har en del robustabönor, vilket vi i Sverige tycker är konstigt - vi dricker nästan alltid bara kaffe gjort på arabica kaffebönor. Men det finns anledning till att italienarna har robustabönor i sitt kaffe - det ger en högre beska, och en tjockare crema, dvs mer skum på espresson. Att göra en espresso är inte heller det bästa sättet för att lyfta fram smaker från en kaffeböna, så därav menar många förespråkare för italienska espressos att det inte är fokus på de bästa råvarorna bara - utan en tjock crema hör till för att det ska bli bra.

Men vad är då bra italienska espressosorter?
Det finns, inte förvånande, en uppsjö av italienska rosterier och kaffemärken. Några av de mer unika och som sticker ut är dessa:

Passalacqua, ett rosteri från Neapel. Ett familjeägd rosteri, i tredje generationen. De är specialiserat på espressobönor med mer Arabica kaffe som bas. Speciellt intressant är Passalacqua Harem och Passalacqua Mekico som båda är 100% arabicabönor, ovanligt för att vara det i en italienska espresso. 

Lucaffé är ett relativt nytt rosteri, startat 1996 av Gian Luca Venturelli, som hade både studerat kaffe och kaffeodling. Deras Lucaffé Classic Espresso är en söt espresso, med chokladkaraktär.

Kimbo, ett rosteri startat 1963, av de tre bröderna Rubino. De var tidiga med en en ny uppfining: vakuumförpackning, vilket gjorde det möjligt att kaffebt höll sig färskt, och godare, mycket längre. Detta då luft (eller rättare sagt, syre) förstår kaffesmaken, och genom att använda vakuumförpackning så kunde de hålla kaffe färskt länge. Idag fortfarande ett innovativt rosteri i Italien, med flera intressanta smaker, så som deras Espresso Bar Superior Blend.

Utöver dessa finns det även flera större italienska kafferostierier, som har många olika sorters espressokaffe. Lavazza är det största, och förknippas för många med italiensk kaffe - vilket inte är konstigt, då ungefär hälften av allt kaffe som sälj i Italien är från detta märke! Ett annat är Segafredo. Både Lavazza och Segafredo har olika fina kaffesorter. Vill man ha smaken av en ”vanlig” italienska espresso kan man testa några av följande:
Segafredos Selezione Crema, Lavazza Qualità Rossa eller Lavazza Crema e Gusto.

Det är altså inte så att man kan säga italienska espresso är bättre än andra - men de har helt klart mer historia och tradition än kafferosterier runt om i världen. Och det är inte konstigt - detta är ju ett land som inte förstår vad bryggkaffe är, och där espresso är standard för all kaffe som dricks!

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.