Everything you ever wanted to know about coffee TEDx talk

Kaffekunskap

"Allt du någonsin har velat veta om kaffe"

TED, som är kända för inspirerande korta videos om massa olika ämnen, har gjort en ny serie, där de förklrar saker. Ett av avsnitten handlar om kaffe, vilket vi så klart tycker är intressant! 

I videon går man ingeom de huvudsakliga stegen kring kaffe - att var kaffe odlas spelar roll, hur smalen påverkas av hur man behandlar kaffebäret efter skörden, samt hur man rostar, och hur olika bryggprocesser spelar roll.

I videon, som är strax under en kvart lång, går de allt det med lite detaljer.

  • Skilnaden på våta och torra metoden för att skilja fruktkötet frän kaffefröna, och hur dessa påverkar smak - att tex den torra metodens fermentering kan påverka fruktigheten och surligheten i kaffet.
  • De går igenom hur kaffe från olika länder kan smaka olika, beroende på höjden de odlas på (dock här finns många fler detaljer som inte nämns).
  • De pratar även om hur rostning påverkar, och vad en mörkrostning innebär för kaffesmaken och en ljusare rostning lyfter fram mer nyanser från kaffebönorna.
  • Samt så går de igenom hur bryggningsmetoden påverkar smaken, och skillnaden mellan Chemex pour over och presskaffe tas som exempel.


En bra introduktion till kaffe, även om många saker inte hinns med. Tex nämns inte hur viktig malningsgrad påverkar bryggningen, och att det är viktigt med rätt malningsgrad för rätt sorts kaffe.

Och vi håller helt klart med om det som sägs inledningsvis i filmen - många dricker sitt kaffe på rutin och utan att reflektera över det, men med lite djupare kunskap kan en helt ny värld öppna sig för många. Tipsa gärna andra om att titta på denna video och lära sig lite mer! 

Är du intresserad av några kaffesorter från höga höjder och som inte är så mörkrostade? Testa då kanske någon av KW Karlbergs kaffesorter, som deras Aroma som är båda fairtrade, ekologiskt, strictly high growth och rostad enligt den lite ovanliga slow roast rostningen. Eller testa Passalacqua Mekico som rostas i Italien, som är ett höghöjdskaffe, perfekt som espressoböna.

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.