Aeropress kaffebryggning

Kaffekunskap

Aeropress - alternativ bryggningsmetod som blivit populär
En Aeropress är en relativ ny bryggningsmetod för kaffe. Detta är en metod som fått en hel del uppmärksamhet inom kaffevärlden, och med rätta. Det unika är att detta är en väldigt enkel bryggningsprocess, men som ger ett väldigt bra kaffe! Genom att använda handkraft på ett smart sätt kan vem som helst enkelt och snabbt brygga ett gott kaffe med en Aeropress.

Aeropressen borde egentligen få ännu mer uppmärksamhet tycker vi, men då det är en så billig metod och det inte går att sälja massa tillbehör, är det lågt  intresse från alla kaffemaskins tillverkare. 

Hur fungerar en Aeropress?
Aeropressen gör, lite som namnet antyder, att man pressar vattnet genom kaffepulvret med hjälp av luft. Det hela görs genom en enkel men snillrik designad plastbehållare, med endast ens handkraft. Det är inte svårt, utan lite som i en presskaffe kanna, fast man trycker med luft istället. Låter det konstigt? Se filmen nedan, så förstår du.

Återanvändningsbara filter för Aeropress
Som standard kommer en Aeropress med pappersfilter, men som du såg i videon ovan finns det metallfilter också. Vill du använda din Aeropress ofta rekommenderar vi att skaffa ett Aerorpress stålfilter - så slipper du ha ett pappersfilter varje gång, och det är enkelt att rengöra. Väl värt de extra pengarna! 

Vilken kaffe kan jag använda i en Aeropress?
Om du har malet kaffe, så är det bäst att köpa malet espressokaffe. Det behöver nämligen vara relativt finmalt, så färdigmalet bryggkaffe är inte det bästa. Utan istället mer malet espresso kaffe, så som Passalacqua Harem malet malet kaffe tex.

Men bäst kaffe för en Aeropress får du genom att köpa hela espresso bönor. Färskmalna kaffebönor har bäst aroman, vilket Aeropress bryggningsmetod verkligen lyfter fram. Om du maler hela bönor är det viktigt tänka på att det ska vara relativt finmalet - inte lika finmalet som vid espressobryggning, men finare än vid bryggkaffe eller presskaffe. Det finns flera olika sorter kaffesorter som lämpar sig bra, och du kan ta ditt favortikaffe och testa. Vi rekommenderar antingen en italiensk böna, så som Passalacqua Harem 100% Arabica, eller en av KW Karlbergs kaffebönor, som med sin speciella rostningsmetod ger intressanta smaker. 

Att ha en Aeropress hemma och testa olika kaffebönor och deras smaker rekommenderar vi starkt för alla som har en ambition som barista!

  INTRESSERAD? ANMÄL DIG TILL VÅRA KURSER!  

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Därför var Helsingborg ett naturligt val för oss när vi startade baristakurserna och caféskolan. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler, i centrala Helsingborg.