Diplomerad barista

Intyg och certifiering som barista

Hur man blir diplomerad barista?

Våra 5-dagars utbildningar inom kaffe och caféyrket ger deltagarna ett certifikat, en diplomering som barista, som utställs av oss - Scandinavian School of Coffee. Diplomeringen är utformad så att endast deltagare som har bevisat tillräckligt höga kunskaper får den. Utbildningen går igenom alla grunder inom baristayrket och har mycket fokus på att träna -  för att klara kurserna behöver deltagaren både uppvisa teoretiska kunskaper, men framförallt praktiska. Det krävs goda handlag för att klara kurserna. 

För kurser som riktar sig till nybörjare är diplomen av första rank: junior barista.

Notera att diplomeringen inte erhålls om du läser barista helgkurserna. Dessa helgutbildningar ger endast ett intyg, och inget fulländat diplom, då två dagar är för kort tid för att gå igenom det som krävs för en diplomering. Läs mer på vanliga frågor sidan om detta.

Vad innebär det att vara junior barista?

Junior barista-diplomeringen sätter värde på flera delar av vad som gör en bra barista. Att ha klarat proven och blivit diplomerad, visar att man har kunskap och färdigheter inom följande. 

Kaffekunskaper
En diplomerad barista måste ha goda kaffekunskaper, förstå sig på ursprung och dess betydelse. Baristan behöver även känna till kaffets historia och dess bakgrund.

Espresso
En diplomerad barista behöver kunna göra en bra, krämig och lagom espresso, samt behärska de grundläggande espressodryckerna så som caffè latte, cappuccino och caffe latte macchiato.

Utrustning
En barista behöver kunna ta hand om den utrustning man betrotts med och förstå att illa skött utrustning kan förstöra kaffet även på de bästa bönorna. Därför behövs det bevisade kunskaper inom detta ämne för att bli en diplomerad barista, oavsett grad.

Service
För ett vara en bra barista krävs det också att du besitter en känsla för service och kulturen bakom kaffet och espresson. Du behöver därför prestera bra, inte bara i kunskaper, utan även i hur du hanterar andra människor.

Effektivitet
Att vara en bra barista är inte bara att kunna göra den perfekta espresson, utan också att kunna arbeta effektivt och klara av att arbeta under högt tryck. Därför är detta också något vi kräver för att få en diplom som barista.

 Om oss 
Scandinavian School of Coffee, caféskolan, är en svensk baristautbildning som till huvudsak är beläget i Helsingborg - en stad som genom sin cafétäthet och exklusiva rosterier och caféer är ett mecka för kaffesverige och barista-konsten. Inte bara att anrika Zoegas kommer från Helsingborg, utan här finns även tre av de bäst ansedda caféerna i Sverige. Utbildningarna sker på Mindparks café- och undervisningslokaler i centrala Helsingborg.
Lär mer om oss som står bakom utbildningen här.